Image
Izvor: Arhiva TZG Omiš

Tvrđava Fortica

Tvrđava Fortica nalazi se iznad Omiša i lako se može doći pješice iz centra grada. Potreban vam je sat vremena laganog hoda da se popnete do tvrđave iz 15. stoljeća koju su gusari nekoć koristili kao utočište od neprijatelja. S vrha tvrđave pruža se jedan od najljepših panoramskih pogleda u cijeloj Dalmaciji. Vidi se prekrasan kanjon rijeke Cetine, otoci Hvar, Brač i Šolta. Ulaz na tvrđavu naplaćuje se 20 kn.

Image
Izvor: Arhiva TZG Omiš

Tvrđava Mirabela

Tvrđava Mirabela izgrađena je u 13. stoljeću i nalazi se odmah iznad starog grada Omiša. U prošlosti je ova tvrđava gusarima služila kao vidikovac s kojeg su promatrali neprijatelje (Mlečane). Danas se svake godine u Omišu, u znak sjećanja na burnu povijest održava "Gusarska bitka" između gusara i Mlečana.

Image
Izvor: Arhiva TZG Omiš

Svetište svetog Leopolda Bogdana Mandića

Možda ste čuli za malo selo Zakučac u kojem su sačuvane lijepe kamene kuće među kojima žubore potoci koji izviru iz velikog vodopada Ilinac. Na tom mjestu ponose se Zakučani i Poljičani, a Leopoldu u čast sv., sagradili su svetište.

Image
Izvor: Arhiva TZG Omiš

Crkva sv. Petra

Crkva sv. Petra nalazi se na desnoj obali rijeke Cetine. U dokumentima se prvi put spominje 1074. godine za vrijeme vladavine kralja Slavca. U crkvu su ugrađeni ranokršćanski kameni dijelovi (kapiteli, nadvratnici, kamene rešetke na prozorima). Uz crkvu je bio benediktinski, a zatim franjevački samostan.

Image
Izvor: Arhiva TZG Omiš

Župna crkva sv. Mihovila

Župna crkva sveti Mihovil nalazi se u Omišu. Sagrađena je početkom 17 stoljeća, o čemu svjedoči natpis na latinskom jeziku na bočnim vratima. Zvonik crkve dovršen je u 18 stoljeća. Crkva spaja obilježja gotike, renesanse i ranog baroka. U niši iznad veličanstvenog kamenog ulaza nalazi se kip sv. Mihovila i prozorska ruža. Na zidovima crkve nalaze se grbovi mletačkih plemića i grb grada Omiša. U crkvi iznad oltara nalaze se portreti uglednih plemića.

Image
Izvor: Arhiva TZG Omiš

Gradski muzej

U gradskom muzeju Omiš čuvaju se kameni ulomci pronađeni u zaseoku Baučići. U muzeju možete vidjeti ulomke s rimskim natpisima iz 33. i 51. godine prije Krista, mramorni portret rimskog cara Tiberija, veliki dio antičkog oltara posvećenog sv. Augusta, rimske grobnice, nadgrađe, stele, sarkofazi itd.
Od ostalih kulturno-povijesnih znamenitosti grada Omiša svakako preporučamo posjet "Kući sretnog čovjeka", crkvi Sv. Mihovila, podvodni zid Mostina koji je u prošlosti bio zamka za neprijateljske brodove i Poljički trg.

Pansion Star

Put Nemire 12, 21310 Omiš, Croatia  •  Tel: +385 21 755130  •  Mobile: +385 92 309 0904  •  E-mail: anita.kreso@st.t-com.hr

Pansion Star © 2022. Design by  Lens Multimedia

Choose language